Verkopen via Vinted? Tips van een tekstschrijver voor een top advertentie.

Heb jij al eens een t-shirt gekocht op Vinted? Of wil je als verkoper actief worden? Gelijk heb je. Tweedehands kleding is hot! Een kledingstuk kopen dat nog heel goed is of zelfs nieuw van een andere consument biedt voordelen. Het scheelt in je portemonnee en belast het milieu minder. 

Zelf ben ik dol op shoppen, maar een tijdje geleden begon een stemmetje in mijn hoofd te wauwelen. Als ik dan in het pashok van een kledingwinkel stond vroeg het stemmetje: “Heb je die rode blouse echt nodig? Je hebt al rood met wit bloesje in de kast hangen”. Soms negeerde ik het stemmetje, kocht ik de blouse en hing het gewoon in de kast. Met label er nog aan. 

Het is niet bij die ene keer gebleven dat ik na een paar maanden weer eens goed door mijn kledingkast ging en een nieuw ongedragen kledingstuk tegenkwam. Met het label er nog aan. Nog steeds niet gedragen dus. 

Tegenwoordig shoppen we allemaal ook online. Dat is eigenlijk nog gevaarlijker. Pas je een kledingstuk eigenlijk niet goed of bevalt het niet en je stuurt het niet op tijd terug, dan zit ermee opgescheept.

Voor dit soort situaties is Vinted wat mij betreft hét platform bij uitstek. Ik kan mijn winkelwoede redelijk goed stillen en gebruik het vooral voor hebbedingen. Voor goede basics, zoals jeans, ondershirts of een prachtig vest, blijven echte winkels favoriet. Tegenwoordig kan ik er ook nog perfecte kleding van mijn uit de hand gegroeide puberzoon kwijt. Dan kan ik voor die centen mooi weer iets leuks voor mezelf kopen.

Dameskleding verkopen via Vinted

Waarom dit artikel?

Als shopper kom ik soms advertenties van mensen tegen die niet lijken te willen verkopen. Ze loaden slechts één slechte afbeelding op en zetten bij de omschrijving ‘als nieuw’. Dat vind ik echt een no-go. De verkoper heeft nul moeite gedaan om het artikel ook maar enigszins aantrekkelijk over te laten komen.

Als tekstschrijver en communicatieadviseur denk ik dat je met een paar hele simpele aanpassingen je advertenties kunt onderscheiden van anderen. Daarvoor deel ik graag wat tips met je. Voor beginners eerst even wat meer over de organisatie, zodat je begrijpt hoe het werkt.

Vinted logo

Wat is Vinted?

Vinted is een online platform voor tweedehands kleding en spulletjes. Van consument naar consument. Zelf zeggen ze geen grote concurrent voor Marktplaats te zijn, omdat zo’n 70% van de mensen nieuw is in tweedehands verkoopland. Bovendien kun je geen damesfietsen of auto’s te koop aanbieden. De categorieën zijn kleding, schoenen, accessoires en schoonheidsproducten voor heren, dames en kinderen. Je kunt wel advertenties voor kinderspeelgoed en -fietsen plaatsen. Daarnaast kun je ook decoratie en textiel voor je huis kopen of verkopen.

Vinted is begonnen als start-up in Litouwen en uitgebouwd tot een miljoenenbedrijf met de hulp van Nederlander Thomas Plantenga. Hij is nu de CEO. Inmiddels werken er ruim 700 medewerkers voor het bedrijf en is het platform met 45 miljoen leden actief in een groot deel van Europa, Canada en de Verenigde Staten.

Heb je wel eens van de slogan “Draag je het niet? Verkoop het dan!” gehoord? Daarmee adverteert Vinted in Nederland onder andere op tv.

Herenkleding verkopen via Vinted

Hoe werkt verkopen via Vinted?

Als verkoper kun je het platform gratis gebruiken. De koper betaalt:

  • de vraagprijs aan de koper 
  • de verzendkosten
  • een soort verzekering dat ‘kopersbescherming’ heet. Het bedrag bestaat uit een basisprijs van € 0,70 plus 5% van het aankoopbedrag. Dit bedrag gaat naar de organisatie.

Uit ervaring weet ik dat de kopersbescherming heel goed werkt. Soms raakt een pakketje gewoon kwijt. Ik heb tot twee keer toe gewoon mijn hele aankoopbedrag teruggekregen. Vinted compenseert uit deze verzekering ook de koper. Die krijgt gewoon het aankoopbedrag op zijn of haar rekening, ook als is het artikel niet aangekomen. De kopersbescherming werkt ook als het artikel helemaal niet aan de verwachting voldoet. Het is de bedoeling eerst met de verkoper tot een akkoord te komen. Lukt dat niet, dan bemiddelt Vinted voor je.

De verzending zit in het systeem gebakken. Je hebt als koper veel keuze in pakketbezorgers. Ook heb je ruime keuze in betaalmogelijkheden. De betaling loopt via het platform. Dat biedt zekerheid. Net als de beoordeling van de kopers en verkopers onderling. Na een transactie is het de bedoeling dat je aangeeft of je tevreden bent. Met sterren en met feedback. Dat geeft inzicht in hoe betrouwbaar de leden zijn en of je met een gerust hart je artikel kunt kopen of verkopen.

Mocht je je nog afvragen wat verder het verdienmodel van Vinted bepaalt, dat zijn de kosten die je afdraagt om je advertentie te boosten (hoger in de zoekresultaten te laten zien) of met je artikel te adverteren.

Gebruik duidelijke foto's voor Vinted

Vinted tips voor een duidelijke verkoopadvertentie

Dan nu waar dit blog eigenlijk om begonnen is; tips om je advertentie doordacht (en snel) op te zetten. Zo kom je betrouwbaarder over en hoeft de koper niet veel moeite te doen om jouw artikel te beoordelen.

Begin met nadenken wat je wilt vertellen over je artikel. Of eigenlijk, wat denk jij dat een potentiële koper wil weten over je artikel. Gelukkig zijn er al veel velden die je standaard invult. Loop maar met me mee. Bij elk veld geef ik mijn tips.

Foto’s

Upload tenminste drie foto’s. Ik zie zo veel artikelen met maar één foto. Ik koop uit principe niets als er maar één foto beschikbaar is. Je wilt toch meerdere kanten van een kledingstuk of accessoire zien. De voor- en achterkant bijvoorbeeld. Het klinkt heel logisch, maar ga maar eens zoeken. Wedden dat je binnen 5 minuten zo’n advertentie gevonden hebt?

Maak de foto’s zelf van het artikel los en veel mensen waarderen het ook om te zien hoe een kledingstuk staat. Maak van jezelf in de spiegel een foto (of laat iemand anders hem nemen). 

Wat ik ook wel eens zie is een professionele afbeelding van het geadverteerde artikel bij een online winkel. Vind ik ook wel een goede toevoeging. Je kunt dan zien dat het uit een vrij recente collectie komt. Gebruik nooit alleen de commerciële foto, maar voeg altijd een eigen foto bij. Dat vergroot je betrouwbaarheid.

Titel

In de titel staat het type kledingstuk of accessoire, het merk en de maat. Soms is de toevoeging van kleur of materiaal ook prima, maar waak ervoor dat de titel niet te lang wordt. In je omschrijving kun je nog veel meer informatie kwijt. Je hoeft niet per se aan te geven of het nieuw is of niet, dat komt in een later veld aan bod. 

Beschrijf je artikel

Hier gaat het vaak mis. Ben je aangetrokken tot de mooie foto’s, staat er bij de omschrijving alleen ‘slechts 1 x gedragen’. Zo’n afknapper. Dat zegt zo weinig over je artikel. Volgens mij benadert dit voorbeeld een duidelijke omschrijving:

Leuk, pittig spijkerjackje van Fairly, maat 38. In de label staat maat 27.

De spijkerstof is heel zacht en soepel en heeft een mooie wassing. Twee steekzakken en twee klepzakken op de borst. Materiaal is 98% katoen en 2% elastaan. Wasbaar op 30 graden. 

Afmetingen:

  • oksel tot oksel: 47 cm
  • schouder tot onderboord 56 cm
  • mouw (oksel tot boord) 50 cm

Wil je meer weten? Stuur me gerust een berichtje!

De beschrijving van je artikel bestaat uit:

  • naam van het artikel
  • maat
  • merk
  • omschrijving van het materiaal
  • omschrijving van het artikel
  • afmetingen

Gebruik vooral positieve woorden die een plaatsje in het brein van de geïnteresseerde krijgen. De kunst is om dat te doen zonder te overdrijven. Je hoeft echt geen volzinnen of hele verhalen in te typen. Maar meer informatie geven laat zien dat je bereid bent om moeite te doen.

Wil je weten wat positieve woorden zijn? Download hier mijn ‘Positieve woordenlijst’.

Heb je veel te melden, gebruik dan bullets en veel witregels. Dat maakt je omschrijving duidelijk leesbaar.

Nodig uit tot vragen stellen. Geef dan ook snel een reactie als iemand een vraag stelt. Het aanbod is groot en als jij niet reageert, gaat de koper naar een andere verkoper. Ik heb wel eens tot twee keer toe een vraag gesteld over een heel leuk jurkje. Ik vroeg de lengte denk ik. Geen reactie. “Dan niet”, dacht ik.

Categorie

Vinted is goed geprogrammeerd. Door de informatie die jij in de titel ingeeft, doet Vinted al een voorstel voor een bepaalde categorie. Check het wel altijd, want som klop het niet helemaal.

Merk

Veel kopers zoeken op merknaam. Vinted heeft daarom goed gekozen om dit specifiek te apart te vermelden. Begin met typen en als jouw merk in beeld komt, vink je dat aan. Staat je merk niet in de standaard Vinted-lijst, geef dan ‘Onbekend’ aan of kies ervoor jouw ingetypte merk te vermelden. Zet de merknaam zeker in de titel en je omschrijving. De zoekfunctie in Vinted werkt goed. Als iemand op jouw merk zoet, dan haalt Vinted wel jouw advertentie naar boven.

Staat

Wees eerlijk. Geef in duidelijke foto’s en omschrijving aan wat de staat is van je artikel. Soms is een miniem krasje op het glas van een zonnebril of op een leren tas helemaal niet erg. Als ik selecteer dat ik alleen maar nieuwe artikelen wil zien, krijg ik soms dingen onder ogen die ik zelfs niet in de ‘Zak van Max’ zou doen. Je voorkomt een boel ellende als je eerlijk bent over de staat van je artikel. Vergeet de kopersbescherming niet. Iemand die niet tevreden is, kan het je knap lastig maken. Dan zit je alsnog met extra kosten voor het terugsturen van je eigen artikel.  

Kleur en prijs

Deze categorieën spreken voor zich. Moet ik hier wat over zeggen? Ik denk het niet. Kijk en vergelijk voor je vraagprijs. Vinted komt ook met een voorstel gebaseerd op bestaande advertenties van een vergelijkbaar artikel. Het is maar wat de liefhebber er voor over heeft….

Vinted tips

Tot slot, toont iemand interesse in een van je artikelen (door een like te geven, want ook dat kan in Vinted), stuur dan even een persoonlijk berichtje. Ik krijg wel eens berichten dat de verkoper me net een lagere prijs biedt, zich voorstelt of vermeldt morgen nog naar de post te gaan en mijn pakketje graag meeneemt ;-). Vind je dat opdringerig, dan kun je ook extra informatie geven over je artikel of nogmaals aangeven dat je openstaat voor eventuele vragen.

Heb jij nog een tip die hier niet bij staat en wil je die met me delen? Mail me dan even. Voor waardevolle aanvullende tips pas ik graag mijn artikel aan. 

Heb je mijn artikel met plezier gelezen en denk je dat het ook voor iemand anders interessant kan zijn? Deel de link gerust. Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen.

© spraak|stof 2023
EOV Design